poniedziałek, 29 maja 2017

Jak się robi domowe mleko kokosowe

Przepis na mleko kokosowe, dla osób na diecie, dla alergików i wegan. Nie każdy może bezkarnie zajadać nabiał. Takie czasy panie, nic nie poradzisz. Przepis  na roślinne mleko jest banalnie prosty, ponadto otrzymamy z niego produkt znacznie tańszy  niż sklepowy.
Przygotowanie mleka roślinnego o smaku kokosa jest bezproblemowe. Należy zaopatrzyć się w wiórki kokosowe. Dobrze jest znaleźć takie, które są wolne od konserwantów, w tym najpopularniejszego - dwutlenku siarki. Nie jest to duży problem ale skoro już ktoś wybrał zastępstwo ze względów zdrowotnych, czytanie etykiet to właściwa droga. Wystarczy w przeglądarce internetowej wpisać "wiórki bez siarki". Ja najczęściej kupuję je w Lidlu.
Do czego używa się mleka kokosowego? Podobnie jak mleko krowie nadaje się do ciast, owsianki, kawy, koktajli z owoców, naleśników, potraw azjatyckich a nawet do zwykłej pomidorówki.




składniki ( na ok. 1,5 l mleka) : 

- 2 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych ( 200 g)
- 8 szklanek ciepłej, niegorącej wody (2 l )

Wiórki zalać połową ciepłej wody, blendować ok. 3 minuty. Można robić to również w blenderze kielichowym.
Na misce,szerokim dzbanku lub słoju ustawić gęste sito, można dodatkowo wyłożyć je gazą. Zblendowane wiórki z wodą przecedzić przez sitko do naczynia.
Wiórki które zostały na sicie odcisnąć, ponownie zalać je pozostała wodą i całość znów zblendować.
I znów odcedzić na sicie. Cały płyn zlać do butelki czy dzbanka.
Można przechowywać w lodówce 4 dni. Rozwarstwienie płynu jest naturalne, przed użyciem trzeba wstrząsnąć butelką.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

 
       

4 komentarze :

  1. Cześć :)
    Co z gotowym mlekiem kokosowym, jest mniej/bardziej wartościowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :)
      Po pierwsze - na pewno tańsze.
      Po drugie - przy kupnym nie wiesz jak i czym konserwowane były wiórki, czy puszka użyta do przechowywania jest obojętnie działająca na nasz organizm. No i dobrze poczytać etykiety. Najczęściej sklepowe może stać długo. Domowe tylko cztery dni. To oznacza, że w sklepowym jest często jakiś konserwant i inne składniki oprócz kokosu i wody.

      Usuń
  2. o, swojego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny, prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */